יום היציאה והגירוש

על אודות

ביום כ"ה בסיוון התשע"ד, 23 יוני 2014, התקבל בכנסת חוק "יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ואיראן, התשע"ד-2014" החוק קבע את התאריך 30 בנובמבר – יום אחד אחרי ההחלטה ההיסטורית של האו"ם על הקמת מדינה יהודית וערבית בשטחי ארץ ישראל – כמועד לציון היום בכל שנה. מטרת החוק היא "לקבוע יום לציון זכויותיהם של הפליטים היהודים הרבים, אשר נעקרו, גורשו או ברחו מארצות עֲרָב עֶרֶב הקמת מדינת ישראל ובעקבותיה" ולהנחיל בתודעה הלאומית והבין-לאומית את תהליך היציאה והגירוש של יהודים מארצות האסלאם שבהן חיו במשך מאות שנים.

הגירת היהודים באמצע המאה העשרים מארצות האסלאם היא תהליך ששינה לבלי היכר את פניהם של המזרח התיכון וצפון אפריקה. תהליך זה התרחש בכמה גלי הגירה נפרדים בפרק זמן מצומצם יחסית של כשלושה עשורים – מתום מלחמת העולם השנייה ועד לאמצע שנות השבעים של המאה העשרים. התוצאה של הגירת היהודים וגירושם בפועל מכמה מן המדינות, הייתה התרוקנותן של אותן ארצות מיהודים: באחדות מהן הצטמצמה מאוד הנוכחות של יהודים, ואילו באחרות, נעלמה לגמרי.

סיום הנוכחות היהודית בארצות השונות הוא נושא מורכב, והסיבות לו מגוונות ומשתנות ממדינה למדינה, ובין גלי הגירה שונים. באתר זה נציג את התופעה ואת הנסיבות ההיסטוריות להתחוללותה, תוך כדי פריסת תמונה רחבה ככל האפשר בעזרת מחקרים מפרי עטם של חוקרים שונים, ובהסתמך על עדויות של יהודים שהיגרו מארצותיהם לישראל. עיון בחומרים אלה מצייר תמונה מגוונת של התהליכים שהובילו לסיום הנוכחות היהודית בארצות האסלאם, ומאפשר לנו להתוודע לאחת התופעות החשובות בהיסטוריה היהודית המודרנית, הנוגעת לסיפור האישי והמשפחתי של חלקים רחבים מן החברה הישראלית, ולהבנה של מקומה של ישראל במזרח התיכון.

האתר לפניכם הוקם בשיתוף בין "המשרד לשוויון חברתי" ו"מכון בן צבי לחקר קהילות יהודיות במזרח" – מכון אקדמי לחקר תולדות יהודי ארצות האסלאם בספרד, במזרח התיכון ובאפריקה בכל התקופות, ולשימור נכסיהם הרוחניים והתרבותיים. מטרת האתר היא להיות מקור ידע לציבור הרחב ‒ לכל המתעניין בנושא, ולכל מי שמחפש חומר על קהילה מסוימת או על התופעה בכלל. באתר נציג גישות שונות ומגוונות של חוקרים שניסו להבין ולחקור את התופעה, ואנו מבקשים לשתף את ציבור החוקרים כמו גם את הציבור הרחב במידע זה. אנו פונים אליכם החוקרים ומזמינים אתכם להעלות לאתר מאמרים שישפכו אור על התופעה; אנו מזמינים את הציבור הרחב לשלוח לנו עדויות על סיפור העלייה או ההגירה שלהם או של בני משפחתם ולצרף תמונות על החיים המשפחתיים, הקהילתיים או על סיפור היציאה. נשמח ללמוד מכם על כל היבט אפשרי.

נושאים בטקסט
דילוג לתוכן